Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 και με την ευκαιρία έναρξης της νέας, ο Γενικός Αρχηγός της γυναικείας ομάδας και Υπεύθυνος Υποδομών-Ακαδημιών του ΚΑΟ Μελισσίων, Γιάννης Χαντζόπουλος, δηλώνει:

Η συμμετοχή της γυναικείας μας ομάδας στην Α1 Εθνική Κατηγορία της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, ήταν το αποκορύφωμα μίας τεράστιας προσπάθειας πολλών ετών! Η ομάδα, από το 2012 σε εθνικές κατηγορίες, κατάφερε να αγωνιστεί στη μεγαλύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο στόχος κάθε χρονιά, ήταν να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο θα ανταποκρινόταν με επιτυχία στο εκάστοτε πρωτάθλημα, χωρίς να έχει την άνοδο ως αυτοσκοπό.

Πολλοί απόρησαν με τη συμμετοχή μας στη μεγάλη κατηγορία, έλεγαν πως δε θα τα καταφέρουμε, πως δε θα δηλώσουμε συμμετοχή και πολλά άλλα. Όμως διαψεύσθηκαν. Και συμμετοχή δηλώσαμε, και αξιόλογο ελληνικό ρόστερ είχαμε, και πέντε ξένες αθλήτριες πέρασαν από την ομάδα, και τρεις νίκες κάναμε, και ανταγωνιστικό σύνολο σε αρκετά παιχνίδια είχαμε, και μικρά κορίτσια αγωνίστηκαν με επιτυχία, και αξιόλογη προπονητική ομάδα είχαμε, και δεν χρωστάμε σε κανέναν! Δεν γίναμε «σάκος του μποξ», όπως όλοι πίστευαν.

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε, ήταν σπουδαίες. Κανείς στον σύλλογο δεν έχει μετανιώσει για την απόφαση που πήραμε, να δεχθούμε δηλαδή την πρόσκληση για τη συμμετοχή μας στην Α1 στη θέση του Πανιωνίου. Ήταν ένα όνειρο μακρινό που έγινε πραγματικότητα, μετά από επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α2. Ήταν ένα ταξίδι το οποίο έπρεπε να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε μετά, με απόλυτη καθαρότητα σκέψης, για τις επόμενες κινήσεις μας, πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και σε γνώση.

Να ευχαριστήσω όλες τις αθλήτριες και όλη την προπονητική ομάδα, για τη στήριξή τους όλη τη χρονιά. Το κλίμα που διατήρησαν στα αποδυτήρια ήταν επίτευγμά τους και τους δίνω πολλά συγχαρητήρια. Να ευχαριστήσω επίσης και όλους τους - πίσω από τις κάμερες – συνεργάτες, οι οποίοι ήταν και είναι καθημερινά δίπλα μου σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ένας μεγάλος λοιπόν κύκλος έκλεισε, άλλα ένας καινούργιος ανοίγει!

Να πω δυο λόγια για το πώς λειτουργούμε και ποιες είναι οι βασικές μας αρχές. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός πλαισίου, προστατευμένο από τις κακοτοπιές του γυναικείου μπάσκετ, όπου τα παιδιά όλων θα μπορούν να αθλούνται και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, είναι μία συνεχής διαδικασία και θέλει τεράστια δύναμη, υπομονή και πολύ χρόνο για να επιτευχθεί. Μετά από εννέα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, μπορώ να πω πως το παραπάνω αποτελεί κατάκτησή μας και είμαστε πλέον σε θέση να το φωνάζουμε. Το πρώτο μέλημά μας, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο χαρακτήρας και η νοοτροπία αθλητών και προπονητών, όπως και όλων μας στη διοίκηση. Το αγωνιστικό, ευτυχώς έπεται!

Όλα αυτά τα χρόνια, ο σύλλογος δίνει μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό του και στόχος είναι η δημιουργία αθλητριών, ικανών να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα. Δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να στηθεί το κατάλληλο πλαίσιο, να υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές-παιδαγωγοί με θέληση για δουλειά, όπως να υπάρχει και η σωστή οργάνωση που χρειάζεται ένας τέτοιος στόχος. Δεν είναι απλά τα πράγματα, γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Θέλει μεγάλη προσοχή.

Οι εμπειρίες όλων αυτών των ετών, μας κάνουν πλέον να σκεφτούμε με πιο καθαρό μυαλό και να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, όσον αφορά στη γυναικεία μας ομάδα. Θέλουμε να ασχοληθούμε πιο έντονα και κάθετα με τον πρωταρχικό μας αγωνιστικό στόχο, την ανάπτυξη μέσω νέων παιδιών και να πάμε σε μία νέα εποχή.

Η προσθήκη νέων σε ηλικία αθλητριών στην ομάδα, είτε προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου, είτε έρχονται από άλλες ομάδες βρίσκοντας σε εμάς την ευκαιρία για δουλειά, εξέλιξη και διάκριση, θα είναι πλέον ένας από τους βασικούς άξονες της νέας αυτής προσπάθειας. Χαρά μας θα είναι να αποτελέσουμε σκαλί για κάτι μεγαλύτερο ή ακόμα και να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε μαζί μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο, μη παρεμβατικό και με σωστούς κανόνες.

Ένας δεύτερος βασικός άξονας, είναι η διατήρηση αθλητριών από τον κορμό της ομάδας, ο οποίος θα βοηθήσει στην όλη προσπάθεια, με την εμπειρία, τον χαρακτήρα τους, τη νοοτροπία τους και εν γένει τη συνολική προσωπικότητά τους. Οι κινήσεις έχουν ήδη γίνει και από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Τρίτος και πολύ σημαντικός άξονας, είναι η αναπροσαρμογή των οικονομικών μεγεθών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της εποχής. Η αναπροσαρμογή αυτή, δε θα συνδέεται με μείωση της ποιότητας του ρόστερ, αλλά ούτε και με τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα που θέλουμε να διατηρήσουμε.

Τέταρτος άξονας, είναι η προπονητική ομάδα της οποίας τα ηνία παίρνει ένας νέος και «ατσαλάκωτος» προπονητής, με πολλή όρεξη για δουλειά μέσα και έξω από το γήπεδο. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο παιδί να μεγαλώσει μαζί μας, να δημιουργήσει και να εξελιχθεί, όπως ακριβώς έκαναν όλοι στην αρχή της καριέρας τους. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του έπαιξε, πέρα από την προπονητική δουλειά, ο εξαιρετικός χαρακτήρας του και ο τρόπος προσέγγισης των νεαρών αθλητών και αθλητριών.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να κάνουμε πράξη όλα τα παραπάνω, χρειαζόμαστε και το κατάλληλο έδαφος. Πώς θα μπορούσε να αποτελέσει γόνιμο έδαφος η Α1 όταν η πλειοψηφία των ομάδων, α) έχει 3 ξένες αθλήτριες, β) έχει 3-4 Ελληνίδες που μπορούν να ανταποκριθούν, γ) αγωνίζονται 5-6 αθλήτριες κοντά στα 40 λεπτά, δ) έχει ρόστερ 9-10 αθλητριών και δεν υπάρχουν νεαρά κορίτσια να παίρνουν χρόνο συμμετοχής παρά ελάχιστων εξαιρέσεων; Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσεις και το στοίχημα, ένα τεράστιο κεφάλαιο-πληγή του αθλητισμού, τότε απλά χάνεις πραγματικά την μπάλα και τον στόχο σου.

Από την άλλη, δε θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε πισωγύρισμα και να απαξιώσουμε όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αν και πολλοί, όπως ακούω τις τελευταίες ημέρες, το προβλέπουν. Το πιο γόνιμο λοιπόν έδαφος για αυτή τη νέα σελίδα, την έναρξη του νέου κύκλου, πιστεύουμε πως αποτελεί η Α2 Εθνική Κατηγορία, την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά και είναι η κατηγορία στην οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του νέου μας project. Δυστυχώς, η πανδημία πήγε πίσω αρκετά πράγματα και άλλαξε την τάξη πραγμάτων στις εθνικές κατηγορίες, αλλά χωρίς προκηρύξεις, αποφάσεις και πράξεις, δεν μπορούμε παρά να μην αποδεχθούμε τη συμμετοχή μας στην Α1 και να ζητήσουμε την ένταξή μας στην Α2.

Θα κλέψω κείμενο από φίλη ομάδα του βορρά. Για να πω πως είμαστε ένα ερασιτεχνικό σωματείο με πάνω από 350 αγόρια και κορίτσια στις υποδομές μας και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις οικογένειες όλων των αθλητών και αθλητριών που εκπροσωπούμε, κάτι το οποίο απαιτεί σωστή οργάνωση και οικονομικό προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, μιας και το μέλλον είναι απρόβλεπτο.ΓΥΝΑΙΚΕΣ