Ο Άγγελος Πραγιάτης εδώ και μια δεκαετία αποτελεί ενεργό μέλος της διοίκησης του ΚΑΟ Μελισσίων, ενώ παλιότερα υπήρξε και αθλητής στον σύλλογο.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο βρίσκεται στην «κεφαλή» του Δ.Σ. του ΚΑΟ Μελισσίων, καθώς στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου 2020 εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος του σωματείου. Το πρώτο διάστημα της θητείας του μόνο στρωμένο με …ροδοπέταλα δεν είναι καθότι συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε την παύση των προπονήσεων και των αγώνων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο κ. Πραγιάτης βάλει κατά της ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού κατηγορώντας την για «αδιαφορία» όσον αφορά το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, διαβεβαιώνει τους γονείς των αθλητών για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζονται, μοιράζεται μαζί μας το μεγάλο του όνειρο όσον αφορά το σωματείο και αναφέρεται στην συνεργασία του συλλόγου με την δημοτική Αρχή Πεντέλης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποστείλατε μια επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργο Βασιλακόπουλο, με την οποία ζητούσατε την επανέναρξη των προπονήσεων και παράλληλα επισημαίνατε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρείται απαρέγκλιτα. Υπήρξε απάντηση;

Καμία απολύτως. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα πέφτουν στο κενό. Δεν νομίζω ότι ζητήσαμε κάτι παράλογο και μάλιστα σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις της Γ.Γ. Αθλητισμού και τις εξαγγελίες του Υπουργείου, η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού είχε ως προϋπόθεση την βελτίωση της υγειονομικής εικόνας.

Σας υπενθυμίζω ότι αργότερα έγινε η επανέναρξη των σχολείων. Τα ίδια παιδιά που συγχρωτίζονται στο σχολικό περιβάλλον ή στις πλατείες θα συνυπήρχαν στον ίδιο αθλητικό χώρο, με όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και τα αυστηρά πρωτόκολλα που απαιτούνται.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αθλητών και προπονητών όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων έξω από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θα συμμετάσχετε;

Θα συμμετάσχουμε, με δεδομένο ότι πάντα επικροτούμε και επιδοκιμάζουμε κινήσεις οι οποίες προέρχονται από το υγιές κομμάτι του αθλητισμού. Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε ενημερωτικά mails και προσκλήσεις από την ηγεσία του υφυπουργού Αθλητισμού ώστε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και μέσω διαδικτυακής συζήτησης να ανταλλάξουμε απόψεις για το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο στο οποίο θέλει να προχωρήσει ο κ. Αυγενάκης. Είναι κάτι που θεωρούμε προκλητικό και στο οποίο δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε.

Για ποιο λόγο χαρακτηρίζετε προκλητική την προσπάθεια διαβούλευσης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που επιχειρείται από πλευράς Υφυπουργείου;

Γιατί δεν νοείται να μην έχει κληθεί κανένα ερασιτεχνικό σωματείο σε μια συζήτηση που τα αφορά άμεσα, όπως η επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Χωρίς να υποτιμούμε την επιστημονική κοινότητα, θεωρούμε ότι είμαστε αρμόδιοι ώστε να διατυπώσουμε την άποψή μας πάνω στο ερώτημα «πότε θα επανεκκινήσει αυτός ο μαραζωμένος ερασιτεχνικός αθλητισμός»;

Σε πρακτικό επίπεδο πόσο σας έχει επηρεάσει ως σωματείο η πανδημία; Είναι μεγάλη η οικονομική ζημιά που έχετε υποστεί;

Η οικονομική ζημία είναι κάτι το λογικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ερασιτεχνικών σωματείων, όμως, δεν είναι μόνο η οικονομική αιμορραγία που υφίστανται. Το μεγάλο στοίχημά μας όταν πια θα επανεκκινήσουμε είναι το κατά πόσο θα κρατήσουμε κοντά μας όλα αυτά τα μικρά παιδιά.

Γιατί θεωρείτε ότι αυτό είναι δύσκολο;

Σε μια τόσο μεγάλη υγειονομική κρίση, πολλοί γονείς θα έχουν δεύτερες σκέψεις για τα παιδιά τους. Μετά από μια μακρά αποχή, πολλοί θα είναι καχύποπτοι (αδικαιολόγητα, κατά τη γνώμη μου) για το πότε το επιδημιολογικό φορτίο θα μειωθεί ώστε να επιτρέψει την ασφαλή επάνοδο των παιδιών στις προπονήσεις αλλά και το κατά πόσο τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι σε θέση να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουμε, λοιπόν, να κερδίσουμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που έχει να κάνει με την ψυχολογία γονέων και παιδιών.

Με ποιο τρόπο είστε σε θέση να διασφαλίσετε την υγεία των αθλητών σας;

Τόσο τα σχολεία όσο και ο αθλητισμός ουδέποτέ συνέβαλαν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωρίσει τόσο η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού όσο και η επιστημονική κοινότητα. Ο δείκτης θετικότητας σε αυτούς τους χώρους μετά από τεστ που διενεργήθηκαν δεν ξεπέρασε το 0,2 % σε όλη την επικράτεια και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρατεταμένη αποχή στην οποία μας έχουν υποβάλλει.

Οι μοναδικοί που παρέχουν την δυνατότητα ιχνηλάτησης όλο αυτό το διάστημα είναι τα αθλητικά σωματεία, διατηρώντας ημερολόγια εισόδου-εξόδου. Αντ΄ αυτού, το μόνο που εισπράξαμε είναι το κλείσιμό μας, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με την ηγεσία του Ελληνικού Αθλητισμού. Το περσινό πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ούτε το φετινό επίκειται να ολοκληρωθεί.

Πόσοι αθλητές είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΚΑΟ Μελισσίων;

Διατηρούμε περίπου 350 αθλητές και αθλήτριες σε ανδρικό και γυναικείο τμήμα. Προπονήσεις ουσιαστικά έχουν να διεξαχθούν από το καλοκαίρι. Η χρονιά ξεκίνησε περιορισμένα και πραγματοποιήθηκαν μόλις λίγες αγωνιστικές. Και φυσικά δεν μπορούμε να εισπράξουμε συνδρομές γιατί εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε αναστολή λειτουργίας.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και γι΄ αυτό ασχολούμαι με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα χρειαστεί όμως να υπάρξει μια πιο καθαρή συνεργασία σε επίπεδο Αρχών. Αυτήν την περίοδο γονείς και αθλητές μας ρωτούν καθημερινά για το εάν έχουμε εικόνα σχετικά με το πότε θα επανεκκινήσουμε.

Τι τους απαντάτε;

Τίποτα απολύτως. Γιατί δεν έχουμε τι να τους απαντήσουμε. Την προηγούμενη Παρασκευή (29/1) περιμέναμε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των προπονήσεων. Δεν ακούστηκε καν ως πρόταση. Η μεγαλύτερη πληγή του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι η αδιαφορία από πλευράς κεντρικής εξουσίας.

«Στόχος η δημιουργία ενός σωματείου που θα λειτουργεί με απολύτως υγιή πρότυπα»

Βρίσκεστε στο διοικητικό «τιμόνι» του ΚΑΟ Μελισσίων από τον Ιούνιο του 2020, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η ενασχόλησή σας με τα κοινά του συλλόγου είναι κάτι για το οποίο- έστω κι στιγμιαία- μετανιώνετε;

Καθόλου, το αντίθετο θα έλεγα. Αυτές οι προκλήσεις είναι που δημιουργούν την διάθεση να προσφέρεις ακόμα περισσότερο. Αλλοίμονο εάν μια αρνητική συγκυρία , αποτελούσε στοιχείο που θα με έκανε να μετανιώνω για την επιλογή μου. Οι δυσκολίες είναι στην καθημερινότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ο αθλητισμός έχει μια μοναδική δύναμη. Προσελκύει, κινητοποιεί και εμπνέει και τους διοικούντες και τους αθλητές.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας όσον αφορά τον ΚΑΟ Μελισσίων;

Έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης μεγάλων ακαδημιών και υποδομών. Ο στόχος μου είναι η δημιουργία ενός σωματείου που θα λειτουργεί με απολύτως υγιή πρότυπα και θα μπορέσει να δημιουργήσει αθλητικές προσωπικότητες και στη συνέχεια να τις επιτρέψει να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους. Μην περιμένετε να ακούσετε από εμένα για τίτλους και ανόδους. Αυτά μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Όσους τίτλους και να φέρουμε, το μεγαλύτερο κέρδος μας θα είναι τα παιδιά που το σωματείο θα βγάλει από τα σπλάχνα του. Όταν οι υποδομές και οι ακαδημίες σου παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πρόοδο, τότε πιστέψτε με, δεν έχεις κάτι άλλο μεγαλύτερο για να εισπράξεις.

Σ’ αυτές τις ηλικίες τα παιδιά παρουσιάζουν ψυχολογικές διακυμάνσεις. Με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τους αθλητές των ακαδημιών σε ψυχολογικό επίπεδο;

Ο αθλητισμός είναι ένα δεύτερο σχολείο. Εμείς ως σωματείο, εκτός από την σωματική άσκηση-άθληση, έχουμε και πολλά στοιχεία ψυχολογικής διαπαιδαγώγησης. Έχουμε να διαχειριστούμε παιδιά τα οποία καθημερινά μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να εισπράττουν κάποια απογοήτευση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να μπορέσουμε απ΄ αυτά τα παιδιά να αντλήσουμε τα θετικά τους στοιχεία και να δημιουργήσουμε μια ομάδα αξιόλογων όχι μόνο αθλητών αλλά και προσωπικοτήτων.

Για ποιο λόγο να φέρει κάποιος το παιδί του στις ακαδημίες του συλλόγου;

Γιατί έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τα υγειονομικά δεδομένα, καθώς τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι κάτι για το οποίο διαβεβαιώ όλους τους γονείς. Και γιατί πολύ απλά, καθώς και εμείς οι ίδιοι είμαστε γονείς, τα παιδιά του συλλόγου είναι και δικά μας παιδιά.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τη δημοτική Αρχή Πεντέλης ;

Αρμονική, όπως με όλες τις δημοτικές Αρχές που έχουν υπάρξει κατά καιρούς. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι με όλα τα σωματεία της περιοχής υπάρχει μια αμοιβαία διάθεση αλληλοβοήθειας, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αθλητισμός έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά.

Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου αντικατάστασης του παλιού παρκέ στο κλειστό των Μελισσίων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το έργο;

Το παρκέ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη. Το έργο, όντως, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Πλέον, έχει καταστεί «ώριμο» και έχει έρθει προς δημοπράτηση. Απομένει, λοιπόν, να δημοπρατηθεί και να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Η μεγαλύτερη πληγή του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας»