Η Εβίτα Σιατίτσα ανήκει στο επιτελείο των επιστημονικών συνεργατών του ΚΑΟ Μελισσίων σε θέματα διατροφικής υποστήριξης των αθλητών με στόχο την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της σύστασης σώματος, των διατροφικών συνηθειών, την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε όλα τα στάδια της προπονητικής διαδικασίας και των αγώνων, καθώς και την αποφυγή τραυματισμών.

Η κα Σιατίτσα είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, αριστούχος απόφοιτος του τμήματος «Επιστήμη Διατροφής και Διαιτολογίας» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ τον Ιούνιο του 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή» του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία. Από το 2008 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου συμμετέχοντας στην υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται αναρτημένες ανακοινώσεις στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, στο 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής καθώς και στο 3ο Βαλκανικό Συνέδριο Διατροφής. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων από το 2005.

Τι σημαίνει αθλητική διατροφική υποστήριξη;
ΕΣ: Με τον όρο αθλητική διατροφική υποστήριξη αναφερόμαστε ουσιαστικά στην εφαρμογή των αρχών της διαιτολογίας σε αθλούμενους. Η διατροφική υποστήριξη εδώ στοχεύει βασικά στην αύξηση της απόδοσης και στην επίτευξη της μέγιστη αντοχής ενός αθλούμενου. Η αθλητική διατροφική υποστήριξη πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του αθλούμενου, την βιολογική του ανάπτυξη, το άθλημα και το πρόγραμμα προπόνησής του.

Ποιες οι διαφορές τις υγιεινής διατροφής με την αθλητική;
ΕΣ: Η αθλητική διατροφή ουσιαστικά αποτελεί μία υγιεινή διατροφή με τη διαφορά ότι η πρώτη «εξειδικεύεται» στις αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός αθλούμενου.

Πόσο σημαντική είναι η αθλητική διατροφική εκπαίδευση;
ΕΣ: Η αθλητική διατροφική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας ενός αθλούμενου. Είναι σημαντικό κάθε αθλούμενος να εξοικειώνεται με τις βασικές αρχές της αθλητικής διατροφής προκειμένου να μπορεί να αναγνωρίζει τις ορθές πρακτικές διατροφικής υποστήριξης και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις μιας προπόνησης.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών ενός αθλητή;
ΕΣ: Η αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών ενός αθλητή γίνεται με τη χρήση εξισώσεων που λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.

Ποια η άποψή σας γενικά πάνω στα συμπληρώματα διατροφής;
ΕΣ: Στην πραγματικότητα οι αθλητές μπορούν, μέσω μιας σωστής διατροφικής υποστήριξης, να καλύψουν τις ανάγκες τους τόσο σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδείκνυται μόνο σε
παθολογικές καταστάσεις.

Με ποιόν τρόπο γίνεται η ενυδάτωση ενός αθλητή πριν, μετά και κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
ΕΣ: Ένας αθλητής βιώνει σημαντική απώλεια υγρών τόσο κατά την προπονητική περίοδο όσο και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η επαρκής και έγκαιρη ενυδάτωσή του. Η αναπλήρωση των απωλειών γίνεται κυρίως με την κατανάλωση νερού. Εκτός από το νερό όμως και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, έντονης εφίδρωσης και μεγάλης διάρκειας ενός αγώνα ενδείκνυται και η κατανάλωση ποτών που περιέχουν ηλεκτρολύτες καθώς και υδατανθρακούχων ποτών, γνωστά σε πολλούς και ως «αθλητικά ποτά».

Ποιοι οι στόχοι ενός αθλητή μέσω του αθλητικού διαιτολόγου;
ΕΣ: Η υποστήριξη ενός αθλητή από διαιτολόγο στόχο έχει την επίτευξη μέγιστης αθλητικής απόδοσης, την αύξηση της αντοχής, την επαρκή κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του αθλητή καθώς και την σωστή αποκατάσταση μετά τον αγώνα και την προπόνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εβίτα Σιατίτσα στο pesiatitsa@gmail.com